четвер, 4 липня 2019 р.

У садибі зеленого туризму під Полтавою пропонують автентичний відпочинок: сон на вуликах, майстер-класи та українські страви



Відпочити від міської метушні з українських мегаполісів і зануритись в українські традиції приїжджають у село Петрівка, що під Полтавою. Тут, у дачному масиві, знаходиться садиба зеленого туризму “Золота сота” (від центру Полтави 18 км у бік Диканьки).
Подружжя Віталій і Марина Мостові вже 3 роки займаються зеленим туризмом. Такий спосіб життя обрали після того, як набридло працювати “на когось” та залежати від робочого графіку. Віталій зізнається, що дружина не дозволила їхати на заробітки до Польщі. Замість цього почали розвивати сільський туризм.
Повинно бути велике бажання, а воно у нас є. Це приносить колосальне задоволення, коли люди, від’їжджаючи, говорять, що наступного разу знову приїдуть. Якщо сидіти, склавши руки, нічого не вийде. Потрібно пробувати цим займатись. Поки перший будинок збудував, працював на 3-х роботах. Якби я коли-небудь порахував, скільки грошей потрібно на будівництво будинку, то ніколи в житті не почав би його будувати. Мені друзі, знайомі говорили, що це нереально. Але якщо дуже хочеш, то все вийде. Ми просто беремо і працюємо”, – говорить Віталій Мостовий.

Нині мають кілька будиночки для відпочивальників. “Солом’яний будиночок” зараз добудовують, але там вже проводять майстер-класи для дітей — ліплять галушки і вчать робити медове мило. Мають невелику пасіку.
"В українських костюмах зустрічаємо групи дітей. Вчимо ліпити галушки. Поки вони готуються, ведемо на пасіку, розповідаємо про бджіл. Потім проводимо майстер-клас по виготовленню мила і частуємо галушки. Загалом, програма для дітей розрахована на 2-2,5 години”, – розповідає господар садиби. 
Зелений туризм розвивають у 3-х напрямках: відпочинок, харчування і напої (вина, медовухи власного виробництва). Відпочивальники можуть і самостійно готувати їжу, а можна замовити сніданки у господарів. Також є можливість окремо замовити банкет. Для цього попередньо варто обговорити меню — враховують усі забаганки. 
 Можемо приготувати будь-що. Враховуємо, якщо у людей алергія, або щось не їдять. Була у нас сім’я — вона вегетаріанка, він їсть м’ясо. Довелось один борщ готувати зі свининою для чоловіка, вегетаріанський для дружини і з курятиною для сина. Бо він їсть тільки такий”, – згадує Марина Мостова.
Вартість відпочинку у садибі зеленого туризму “Золота сота”: 900 грн за добу (2 людини), 1100 грн за добу (4 людини), якщо більше 4-х людей — 200 грн доплата. Є баня: за 3-4 години 300 грн. Дрова+мангал – 100 грн (можна зі своїм мангалом). Сніданки від 30 грн, борщ — 50-70 грн, порція фірмового борщу — 70 грн. Якщо банкет, то від 150 грн на особу. Для відпочиваючих безкоштовно велосипеди, човен (поруч річка Ворскла) та апітерапія — сон на вуликах.
Апітерапія дуже поширена у Карпатах. Людина лягає на вулики, бджоли махають крилами і створюють вібрації. Таким чином, робиться мікромасаж усім органам. Лікарі вважають, що 10 сеансів апітерапії погодинно на таких вуликах замінює місяць відпочинку біля моря. Також займаємось бджоложаленням”, – розповідає Віталій Мостовий.

У садибі найактивніше відпочивають влітку. Приїжджають люди не лише з Полтавської області, а й з великих міст — Києва, Харкова, Дніпра, Сум, Закарпаття. Були й вихідці з України, які нині живуть у Німеччині та Великій Британії. Про автентичний відпочинок під Полтавою люди дізнаються передовсім із соцмереж.
Про родину Мостових й приготування борщу за фірмовим рецептом розповідали у програмі телеканалу СТБ “Страва честі”.










©Ліна Решетник/"Новини Полтавщини"

Поделиться в соцсетях

Facebook TwitterGoogle+ Vkontakte
Рекомендуем × +
У садибі зеленого туризму під Полтавою пропонують автентичний відпочинок: сон на вуликах, майстер-класи та українські страви
4/ 5
Oleh