четвер, 18 липня 2019 р.

На Полтавщині діє завод, який перший в Україні сертифікований за стандартом органічних продуктів ЄС


 

У Диканьці під Полтавою працює сучасний виробничий комплекс, де виготовляється органічна олія, що експортується у десятки країн світу. Це “Укролія Органік”, підрозділ компанії “Укролія”. У Зінькові знаходиться ще один завод компанії – “Укролія продукт”.
Укролія Органік” – завод є першим в Україні підприємством, сертифікованим за стандартом органічних продуктів Європейського союзу EU BIO, швейцарським стандартом BioSuisse, має сертифікат Міністерства сільського господарства USDA. 
На заводі у Диканьці переробляють тільки органічну продукцію – соняшникове насіння і сою. Потужності повністю розділені між собою. Процес триває так: заїжджає вантажівка, відбирається сировина, проводиться аналіз і потім сировина або йде на переробку, або на складування. Але перед тим, як потрапити на переробку, будь-яке зерно проходить процес очищення. 
Наші потужності дозволяють нам переробляти до 140 тонн сої за добу. Далі по технологічному процесу проводимо охолодження макухи і передаємо її на склад для зберігання. А масло потрапляє в окремі ємності”, – розповідає директор бізнез-юніт “Укролія Органік” Сергій Кузьменко.
По переробці соняшнику процес відбувається так: відбувається очищення насіння, його розділяють на фракції, роздавлюють насіння, воно потрапляє в жаровню і під прес. Розділяють на макуху й олію. Останнє потрапляє в окремі ємності.
 Вся продукція зберігається у 8-и ємностях і відповідно до вимог органічності продукції “Органік стандарт” окремі партії мають зберігатись в різних ємностях. Після зберігання тут відбувається налив в автотранспорт, далі ми проходимо сертифікацію і відправляємо продукцію нашим клієнтам. Вимоги “Органік стандарту” – окреме зберігання, окрема переробка партій і зберігання олії. Кожна окрема партія проходить сертифікацію. Для чищення ємностей ми не застосовуємо хімічних засобів, тільки ті, які дозволені в органічному виробництві”, – розповідає далі Сергій Кузьменко.
Об’єм кожної ємності – 35-40 тонн. Заводу потрібно переробити близько 100 тонн соняшникового насіння, щоб отримати 40 тонн олії. Процес переробки займає 2-2,5 доби.
Особливості виробництва органічної продукції є сертифікація сировини на всіх етапах вирощування і переробки.
Фермер також сертифікує свою сировину. Ми, купуючи продукт, ще раз її сертифікуємо. На етапах органіки саме сировина проходить декілька етапів сертифікації. Спочатку насіннєвий матеріал, потім на етапах вирощування та етапах переробки”, – коментує керівник відділу маркетингу Юлія Гриценко.
При виробництві органічної продукції все важливо – це вирощування, зберігання, транспортування сировини, переробка, логістика і відвантаження вже готової продукції. На кожному етапі відмічається як партія, так і її аналізи. Вони можуть відрізнятись. У кожній країні ЄС можуть бути свої вимоги, і в тому числі стандарти, так як і на інших континентах (США, Канада, Китай, Австралія). Свого часу ми побачили, що це спосіб життя, майбутнє для світового ринку. Ми почали співпрацювати з компанією “Агроекологія”, яка займається більше 40 років органічним виробництвом. Перший об’єм, який ми переробили на цьому заводі, була партія саме цього підприємства. Їх репутація висока, і це була суттєвою перевагою при виборі постачальника”, – розповідає виконавчий директор “Укролія” Володимир Озірський. 
На заводі також є лінія фасування. На ринок пропонують олію у пляшках об’ємом 0,25, 0,5, 1 літр. Приміром, ціна літрової пляшки олії сягає 180 грн. Дороговартісність продукту пояснюють складним технологічним процесом при виробництві органіки.
Цей продукт не просто так дорожчий за звичайну олію. Основа такого ціноутворення – висока цінність продукту. Вартість посівного органічного матеріалу дорожча, ніж класичне традиційне вирощування на 35-40%. Також особливістю є партійність й окреме зберігання. Додається проведення експертиз. Варто також зазначити, що урожайність органічного соняшнику нижча, за традиційного. Тому що він не обробляється пестицидами, не додаються додаткові регулятори росту. Це веде до того, що урожайність не така велика, як при традиційному вирощуванні”, – пояснює Юлія Гриценко.
Європейські покупці із застереженням ставляться до українського виробника. Внутрішній ринок України тільки розвивається. В Україні розвиток органічного виробництва становить 15% щорічно, а в світі — 8-10%, тобто, ми перевищуємо світові показники. Але як сформована культура споживання органічних продуктів в Україні, над цим треба працювати”, – констатує Володимир Озірський. 
На заводі у Диканьці організовують екскурсії для дітей на виробництво органічної продукції. Спеціально для маленьких відвідувачів розробили міні-модель процесу, як відбувається переробка соняшникового насіння й отримання олії.




©Ліна Решетник/Новини Полтавщини


Поделиться в соцсетях

Facebook TwitterGoogle+ Vkontakte
Рекомендуем × +
На Полтавщині діє завод, який перший в Україні сертифікований за стандартом органічних продуктів ЄС
4/ 5
Oleh