вівторок, 18 червня 2019 р.

2 роки Новосанжарській ОТГ: як живе “трояндове містечко” після об’єднання


5 липня 2017 року Новосанжарська селищна рада прийняла рішення “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. 29 жовтня того ж року відбулися перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів. Внаслідок об’єднання утворено Новосанжарську ОТГ. 
Втім, за словами селищного голови Інни Коби, у Новосанжарському районі виникла складна ситуація. Замість 3-х ОТГ відповідно до Перспективного плану, у районі утворились 5 громад. До селища Нові Санжари, бюджет якого до об’єднання складав 10 млн грн (після об’єднання 33 млн грн), приєдналась лише Зачепилівка (там річний бюджет складав 145 тис. грн). Зараз Новосанжарська ОТГ складається з однієї сільської та однієї селищної рад.
У районі 5 ОТГ, хоча по Перспективному плану передбачалось тільки 3 — Нові Санжари, Мала Перещепина і Нехвороща. Для об’єднання ми подали 16 сільських рад. Але приєдналась лише Зачепилівка. У Нових Санжарах знаходиться вся інфраструктура — музична школа, бібліотека, позашкільна освіта. Все знаходилось на балансі районної влади. А в Зачепилівці знаходиться сміттєзвалище, яке належним чином сертифіковане. Ним користується населення Нових Санжар. Нині надіслали документи у 8 сільських рад. Приміром, Стовбина Долина хоче приєднатись, але у нас немає спільної межі. Через Судіївку не перескочимо. Зараз чекаю відповідей”, – говорить селищний голова Новосанжарської ОТГ Інна Коба.
 
На свій баланс громада вже забрала заклади позашкільної освіти, на черзі Новосанжарська школа.
З 1 лютого цього року в ОТГ працює КУ “Центр надання соціальних послуг”. Там працює 14 соціальних працівники. Вони допомагають самотнім непрацездатним громадянам, людям похилого віку, особам з обмеженими фізичними можливостями і надають послуги, які вони потребують — перукаря, косіння трави, закупку продуктів чи ліків, консультації, транспортування до лікарні і т.д. Кожному соціальному працівнику закупили червоні велосипеди.
Спочатку людям потрібно стати на облік до центру по віку, відсутності родичів і т.д. Безкоштовно обслуговуються самотні люди, або люди, які мають дітей з інвалідністю, або дітей похилого віку. Центр надає і платні послуги для тих, які мають дітей, або родичів, які можуть здійснювати догляд. Для цього у нас розроблені тарифи на послуги”, – розповіла директор комунальної установи Наталія Бовкун.
Соціальні працівники центру працюють з 8-ї до 17-ї години, мають обідню перерву. У кожного працівника є графік — приміром, понеділок-вівторок відвідують одних людей, у четвер-п’ятницю — інших. У середу закуповують ліки, роблять замовлення, оплачують комунальні послуги, оформлюють документи. На кожного працівника є навантаження 9 осіб. 
У кожного підопічного свої проблеми — у кого закупки або до лікаря треба. На кожного підопічного виділяється в середньому по одній годині, але якщо затримуємось, то тоді виходить довше. Велосипеди дуже допомагають, вони міцні. Ними зручніше доставляти продукти”, – розповідає соцпрацівник Лариса Мокляк. 
 
У Нових Санжарах реалізувався проект “Реконструкція лінії вуличного освітлення на основі використання сучасних енергозберігаючих технологій”. Його здійснили за кошти Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні, бюджету Новосанжарської селищної ради, Новосанжарського району, бюджету Полтавської області та ГО “Нові технології”. Згідно з проектом, сучасне вуличне освітлення з’явилось на двох вулицях – П’ятенка і Миру, що знаходяться у новозбудованому мікрорайоні.
У дитячому садочку “Сонечко” виховуються 164 дитини. У дошкільному закладі є 8 груп — 2 групи ясельного, 2 молодшого, 2 середнього та 2 старшого віку. Минулого року за кошти державної субвенції зробили утеплення, реконструкцію опалювальної системи, замінили вікна на енергозберігаючі, оформили кольорове оздоблення фасаду. У планах — заміна даху та облаштування благоустрою, зокрема гумового покриття для ігровому майданчику, розповідає директор садочку Ніна Романець. 


Неподалік ремонтується ще одне приміщення садочку, там знаходитимуться лише ясельні групи. Вартість ремонту у двох корпусах близько 3-х млн грн.
В ОТГ працює дочірнє підприємство “Комунтех” комунального підприємства “Джерело”. Його директор Наталія Давиденко розповідає, що в арсеналі є сміттєвози, мінітрактори, гілкоподрібнювач, піскорозкидач, який задіюють у зимовий період. Цю техніку придбали вже після об’єднання.
У нас 11 артезіанських свердловин, з них 4 – безбаштова система подачі води, 7 баштова. Обслуговуємо територію Нових Санжар і Зачепилівку. Надаємо послуги по вивезенню твердих побутових відходів у сусідній Лелюхівці на основі договірних відносин з фізичними особами. Маємо два мінітрактори, гілкоподрібнювач, 3 сміттєвози, піскорозкидач. Великий сміттєвоз ЗІЛ об’ємом 12 куб. м працює, коли відкриваються табори. Для фізичних осіб надаємо послуги двома сміттєвозами, об’ємом кожен по 7,5 куб. м.На території ОТГ затверджені 12 маршрутів вивозу сміття. Наприклад, один і той самий сміттєвоз двічі на тиждень вирушає у спеціальні місця, куди приносять сміття, і звідти забирає. Трактори, гілкоподрібнювач, піскорозкидач придбали вже після об’єднання. У нас тісна співпраця між комунальним підприємством і місцевим самоврядуванням. Якщо виникає якась складна ситуація, що немає води, відразу телефонуємо у селищну раду і вирішуємо питання. Звісно, краще стало після об’єднання. Вони допомагають нам, а ми їм. Працюємо у спільному домі на спільну ідею”, – розповідає Наталія Давиденко. 
 
Селище Нові Санжари часто називають “трояндовим містечком”. У 2019 році цих квітів висаджено вже 19 тисяч. Щороку висаджують по 1000 саджанців.
Троянди бордового кольору насаджував Андрій Олександрович (Андрій Река, народний депутат, який обирався Новосанжарським селищним головою у 2006 та 2010 роках — авт.), такі ж ми садили і в попередні роки. Бо найневибагливіші це червоні троянди. Їх найлегше вирощувати. Але зараз у нас є різні — фіолетові, жовті, білі. Вони є скрізь. Зараз хочемо висадити аж до траси. Щоб при в’їзді в селище відразу було видно троянди”, – розповідає Інна Коба.
 
 
 
 
©Ліна Решетник/"Новини Полтавщини"

Поделиться в соцсетях

Facebook TwitterGoogle+ Vkontakte
Рекомендуем × +
2 роки Новосанжарській ОТГ: як живе “трояндове містечко” після об’єднання
4/ 5
Oleh