четвер, 18 квітня 2019 р.

На Полтавщині вирішуватимуть питання оснащення шкіл навчальною зброєю (ФОТО)



17 квітня на засіданні постійної комісії з питань освіти, науки і культури Полтавської обласної ради, що відбулась в обласному інституті післядипломної педагогічної освіти ім. М.В. Остроградського,  затвердили ряд питань, які депутати розглядатимуть на сесії 3 травня.
 
Серед основних питання “Про національно-патріотичне виховання дітей та молоді на 2017-2020 роки у частині проведення обласного конкурсу серед закладів освіти області на кращу матеріальну базу військово-патріотичного та фізичного виховання”.

“За два роки проведено вже два конкурси: у першому брали участь 10 закладів, у другому вже 12. Раніше призовий фонд був 50 тис. грн, 30 тис. грн і 20 тис. грн за I,II і III місця відповідно. Тепер 150 тис. грн, 75 тис. грн і 50 тис. грн. Проводиться інформування про конкурс, бо у кожному навчальному закладі повинна проводитись національно-патріотична робота. Сподіваємось, що цього року буде більше учасників”, – запевнила директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко.
 
Втім, заступник начальника військового комісара Полтавського облвійськкомату Едуард Бородай наголосив на тому, що у школи необхідно повернути зброю і навчати школярів не на макетах, а на спеціальних предметах.
 
“Конкурс дає свої результати. Навчальних закладів, які беруть у ньому участь і мають належні умови для проведення уроків “Захисту Вітчизни”, одиниці. Переважна більшість закладів не мають базового рівня, щоб викладати предмет, адже повинен бути стрілецький тир, обладнані класи, стройові плаци і т.д. У 2016 році ми поставили собі за мету повернути у школи навчальну зброю. Всі раніше так вчились. Нас навчали не на макетах, а на зброї”.
 
За словами, Едуарда Бородая є зброя лише в Терешківській школі. За даними Міноборони, на Полтавщині 31 школа має спеціальні місця для зберігання зброї. На них виділили 2060 автоматів АК-74 та  130 пістолетів ПМ.
 
“Якщо зараз отримаємо цю зброю і видамо школам, то це буде стимулом для інших навчальних закладів”, – додав Едуард Бородай.
 
Разом з цим запропонував відновити у навчальних закладах посаду заступника директора з військово-патріотичного виховання. Також, на думку Едуарда Бородая, на уроках “Захисту Вітчизни” як учні, так і вчитель мають бути у військовій формі.
 
Одним з головних питань стало підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Перепідготовку педпрацівників здійснює Полтавський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти (ПОІППО). Цього року долучилась і кафедра “Педагогічної майстерності” Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г.Короленка. Загалом, на Полтавщині пройшли перепідготовку 5 270 педпрацівники.

“Підвищення кваліфікації у 2018 році пройшли 1933 вчителя початкових класів. Перепідготовку пройшли понад 800 вчителів іноземної мови, які навчались на онлайн-платформі British Council. Освітня субвенція спрямовується на підвищення кваліфікації учителів початкової школи, асистентів вчителів інклюзивного класу, фахівців ІРЦ, директорів, їх заступників”, – доповіла перший проректор ПОІППО Наталія Корягіна.
 
Комісія рекомендувала Департаменту соціального захисту населення внести зміни і доповнення до обласної Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області на 2013 – 2020 роки в частині забезпечення безкоштовним навчанням учасників ООС, АТО та їх дітей не лише на стаціонарних, а й заочних відділеннях вищих навчальних закладів.


©Ліна Решетник /Новини Полтавщини


Поделиться в соцсетях

Facebook TwitterGoogle+ Vkontakte
Рекомендуем × +
На Полтавщині вирішуватимуть питання оснащення шкіл навчальною зброєю (ФОТО)
4/ 5
Oleh