Панкейки бурякові, яблука каркаде, чай масала невдовзі
з’являться у шкільних їдальнях замість звичних борщів, картопляного пюре та
каш. Шеф-кухар Євген Клопотенко автор проекту “Нове шкільне харчування”
розробив “Збірник рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в
організованих освітніх та оздоровчих закладах”.
Збірник вже отримав Висновок від Державної служби
України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. У
Полтавському вищому професійному училищі імені А.О.Чепіги вже випробовують нове
шкільне меню.
“Євген Клопотенко презентує у цьому збірнику страви,
які є практично традиційними, але з деякими доповненнями. Приміром, різні
насіння гарбуза, соняшника використовуються для оздоблення каш і збагачення
вітамінами салатів. Але продукти всі є не екзотичні, вони вирощуються в нашому
регіоні, є доступними. Проте приготування, оформлення трішки відрізняється.
Окрім цього, страви мають бути привабливими для дітей”, – розповіла викладач
Полтавського вищого професійного училища імені А.О.Чепіги Галина Фіщук.
За словами викладачки, збірник ще чекає на
затвердження і гриф від Міністерства освіти і науки України та Міністерства
охорони здоров’я України. Але з ним вже можна ознайомитись в інтернеті за посиланням.
“За останні 30 років рецептури страв для шкільних
їдалень не змінювались, що створює значні труднощі в організації харчування
дітей пов’язані з тим, що до цього часу користуються збірником рецептур
30-річної давнини. Ідею, яку автор поклав в основу проекту полягає в тому, щоб
“діти на перервах не бігали у кіоск за чипсами і колою, а із задоволенням
харчувались у шкільній їдальні”, – йдеться в анотації збірнику.
©Ліна Решетник/Новини Полтавщини
Полтавський навчальний заклад випробовує нове шкільне меню від шеф-кухаря Євгена Клопотенко (ФОТО)
4/
5
Oleh
Lina Reshetnik