Шпундра — стародавня,
але маловідома українська страва, оспівана Іваном Котляревським у славнозвісній
“Енеїді”. Письменник писав “…І їли бублики, кав’яр; Був борщ до шпундрів з
буряками, А в юшці потрух з галушками…”
Щоб приготувати цю
страву, спеціально до Полтави зі своїм проектом “Польова кухня” приїхав відомий
телеведучий Костянтин Грубич. Разом з місцевим шеф-поваром Тимофієм Гаєвим
польову кухню розгорнули на площі Зигіна. Тут близько обіду зібралося чимало
полтавців.
“Я схитрував, щоб
самому не думати. Питаю у Алли Мазур: обирайте полтавські галушки чи шпундра.
Вона мені каже — шпундра. Тому що галушки всі знають, а шпундри не знають. А ця
страва написана в “Енеїді”. І так склалось, що за два дні все придумали. Це
цікаво всім. Треба відроджувати те, що у нас є”, – говорить Костянтин Грубич.
У рамках проекту,
окрім приготування страв, ведучий спілкувався з містянами. Полтавці активно
розповідали про головну проблему — падіння бурульок. Поодинокі випадки
закінчуються летально.
“Полтава у нас
рекордсмен за бурульками. Я вже думав все, припинилося. Навіть сьогодні
трапився випадок. Старі люди гинуть. Це страшно. Зрозуміло, коли йде війна. Але
помирати від такої дурниці… І головне — винних немає. Два роки тому поблизу
цієї площі загинула жінка. Хтось відповідальність поніс? Ні. Головна моя мета —
знайти рецепт виходу із ситуації”, – коментує телеведучий.
Поки Костянтин Грубич
вислуховував проблеми полтавців, місцевий шеф-кухар Тимофій Гаєвий слідкував за
приготуванням шпундри. Почати слід за кілька тижнів, щоб зробити спеціальний
буряковий квас. Сама ж страва готується близько півтори години. Від себе
шеф-кухар додає родзинку — чорнослив.
“Без бурякового квасу
— це не шпундра. Він готується на житньому хлібі, прибирається хлібна частина,
залишається закваска. Туди додається цукор, буряк і воно бродить два тижні. Це
старовинна заміна оцету. Сама шпундра готується так: обсмажуються свинячі
реберця, додається зубчиками часник, крупно нарізана цибуля, чорнослив і буряк.
Потім все заливається буряковим квасом і тушкується”, – говорить Тимофій
Гаєвий.
Сюжет про
приготування у Полтаві шпундри вийде на 1+1 наступної неділі 17 лютого у
програмі “ТСН-Тиждень” о 19:30.
©Ліна Решетник/Новини
Полтавщини
Костянтин Грубич у Полтаві просто неба готував шпундру (ФОТО)
4/
5
Oleh
Lina Reshetnik