неділя, 3 лютого 2019 р.

Флорбол: де у Полтаві можна займатись цим рідкісним видом спорту (ІНТЕРВ'Ю)



Флорбол — гра зі Швеції, зародилась у 70-х роках минулого століття. Є популярною у всьому світі. В Україну цей вид спорту прийшов порівняно нещодавно, років 10 тому. Тому про нього вже знають. Проте для Полтави він все ж таки залишається рідкісним видом спорту.

Примітка. Флорбол — командний вид спорту. Один з різновидів хокею, грається пластиковим м’ячем, удари по якому наносяться ключкою. Ціль гри: забити м’яч у ворота суперника.

Тренер Полтавського флорбольного клубу «Biters» Артем Репало розповів, що особливого є у флорболі, що він розвиває у людини і чому є непопулярним для Полтави.

У Полтаві є де займатись флорболом?
Ми корінні полтавці, вже 10 років розвиваємо флорбол в Полтаві. У нас є клуб, який грає в першій лізі, у вищій лізі, повністю офіційний, входить в Українську федерацію флорболу. Займаємося щосуботи з 10 до 12-ї години в спортзалі аграрної академії. Вхід вільний абсолютно для кожного — як хлопчики можуть приходити, так і дівчатка. Також немає різниці у віці.

Скільки клуб зараз налічує людей?
У клубі зараз зареєстровано близько 30 осіб. Незважаючи на те, що в клубі небагато людей, він найстаріший в Україні. Тобто, ми починали, коли в Україну тільки прийшов флорбол.

Яка вікова категорія учасників?
В нашій команді наймолодшому 13 років, найстаршому 55 років. На минулих вихідних був другий тур першої ліги, він забив там 7 м’ячів. Вік не показник. Головне, щоб швидко думали, справлялися з м’ячем. Найменших за віком, на жаль немає, але скоро може будемо ходити по школах і набирати дітей з 6 років, з першого класу.

У Полтаві ще десь можна займатись цим видом спорту?
На даний момент ми єдиний клуб в Полтаві з флорболу.

Флорбол є якимось особливим видом спорту?
Коли у мене не вийшло свого часу з футболом, незабаром я дізнався про флорбол і через 3 роки завдяки своїм зусиллям я потрапив до збірної України з флорболу. Для людини, яка хоче досягти більшого, ніж міський або всеукраїнський рівень, хоче поїхати на змагання закордон, грати з професіоналами, кращого спорту не знайдеш. Немає часу навіть хворіти, тому що весь час в русі. Флорбол наближений до хокею, але хокей більш травматичний вид спорту, дорожчий в фінансовому плані. Тут крім ключки, м’яча та спортивної форми більше нічого не потрібно. В Україні це все доступно і можна купити.

Що він розвиває?
У першу чергу мислення, а потім здоров’я. Тому що коли людина виходить на поле, у ​​неї є секунди на вирішення питання в грі – як правильно віддати пас, потрібно вдарити або ж повернутися і зберегти м’яч. А потім швидкість, індивідуальні якості, техніка.

Флорбол можна назвати популярним видом спорту?
Можна говорити, що про нього знають в Полтаві. Коли приходимо в школи, то вчителі фізкультури кажуть, що чули про нього, але не знали, що в місті є де займатися. У нас місто невелике і все відбувається через друзів, знайомих. Знають багато людей, але до кінця не розуміють, як це працює. Начебто хокей, але не те. Насправді, флорбол дуже розвинутий спорт. Він в Швеції стоїть на першому місці. Нещодавно проходив чемпіонат світу в Празі. На момент фінальної гри там був повністю забитий стадіон. Видовищність гри набагато вища, ніж в хокеї. Динаміка спорту на високому рівні, тому що м’яч ніколи не стоїть на місці.

Оскільки це така альтернатива хокею, то він є менш траматичним?
Так. За 10 років гри я жодного разу собі нічого не зламав. Максимально – це м’яч може потрапити в око, але для цього є спеціальні окуляри з міцного пластику, прозорі, які не заважають грі.

Тобто, можна говорити, що для Полтави це рідкісний вид спорту?
Для Полтави так, в Україні ні. Але про нього знають.

©Ліна Решетник/Новини Полтавщини

Поделиться в соцсетях

Facebook TwitterGoogle+ Vkontakte
Рекомендуем × +
Флорбол: де у Полтаві можна займатись цим рідкісним видом спорту (ІНТЕРВ'Ю)
4/ 5
Oleh