вівторок, 13 серпня 2019 р.

Білицька школа стала першим навчальним закладом на Полтавщині, де встановили сонячну електростанцію


На даху Білицької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів №2, що знаходиться у селі Білики Кобеляцького району на Полтавщині, встановили невелику сонячну електростанцію. Невдовзі електроенергія у навчальному закладі  вироблятиметься виключно від сонця.
Розміщено 20 сонячних панелей, потужність електростанції 5 кВт. Навчальний заклад подав документи до Служби старших експертів Німеччини. Експерт Служби Маргарита Раддатц протягом місяця проводила енергоаудит школи. 
"Ідея побудувати сонячну електростанцію на даху школи належить експерту Служби старших експертів з Німеччини Маргариті Раддатц. За ґрантовою програмою проводила енергоаудит в школі. Визначено пріоритетні напрямки енергозбереження для школи", – розповідає волонтер проекту "Перша зелена школа в Полтавському регіоні" Лідія Чернига.
За результатами енергоаудиту експерт запропонувала взяти участь у ґрантовій програмі "URBIS", який спрямований на альтернативну енергетику. За його підтримки керівництво закладу спільно з Кобеляцькою районною радою та ГО “ЕКОЛТАВА” реалізують проект “Перша зелена школа у полтавському регіоні”.  Зрештою, навчальний заклад отримав ґрант у розмірі 5000 Євро на встановлення сонячної електростанції. 
"Ми витрачаємо в рік на електроенергію 34 000 грн. Плануємо, що цю суму зекономимо за рахунок елекростанції. Залишилось лише за допомогою фахівців з обленерго перепідключити на реверсний лічильник. Та енергія, яка необхідна, будемо її споживати, а та, яка буде зайвою, віддаватимемо у центральну мережу. Є надія, що до 1 вересня електростанцію введуть в експлуатацію", – розповідає завідувач філії "Білицька загальноосвітня школа І-ІІ ступенів №2" опорного закладу "Білицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1" Кобеляцької районної ради Полтавської області Іван Данько.
У навчального закладу є відповідний енергетичний паспорт, без якого встановлювати подібну конструкцію не можна. Виданий на 10 років, діє з 2017 по 2027 рік. Також Німеччина видала спеціальний сертифікат, який підтверджує, що Білицька школа є першою зеленою школою у Полтавській області.
 

"Завдання цієї електростанції показувати, що 100% відновлювана енергетика це можливо. Все більше стають відчутними зміни клімату, тобто, літо стає сухішим, зими коротшими, посилюються стихійні явища — все це викликано, за версією науковців, тим, що люди використовують нафту, вугілля. Заміна цьому є сонячні електростанції, вітряки, інші види генерації. Сонячні електростанції є найпростішими, їх можна встановлювати будь-де. Чому саме у школі це зробили? Діти це такі собі агенти змін і їх потрібно змалку навчати енергоефективності. До того ж у школі проводитимуться уроки з енергозбереження, екології, сортування сміття і т.д", – говорить фахівець з питань відновлюваної енергетики ГО «Еколтава» Максим Макуха.





©Ліна Решетник/"Новини Полтавщини"

Поделиться в соцсетях

Facebook TwitterGoogle+ Vkontakte
Рекомендуем × +
Білицька школа стала першим навчальним закладом на Полтавщині, де встановили сонячну електростанцію
4/ 5
Oleh